ponedjeljak, 24. prosinca 2012.

Upoznajte IAESTE

IAESTE je Hrvatska udruga za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti, koja je na Sveučilištu u Zagrebu prisutna od 1952. godine. Saznajte kako možete postati članom udruge i steći praksu u inozemstvu.


Student ste prirodnih ili tehničkih znanosti te biste htjeli isprobati studiranje u inozemstvu? Učlanite se u IAESTE (ili na hrvatskom – HUMRSPTZ)! IAESTE je Hrvatska udruga za međunarodnu razmjenu studenata prirodnih i tehničkih znanosti, koja je na Sveučilištu u Zagrebu prisutna od 1952. godine.



Ciljevi?

Ciljevi udruge su osigurati studentima plaćenu stručnu praksu u inozemstvu, omogućiti im uvid u druge culture, omogućiti im da steknu neko radno iskustvo u novom okruženju te promoviranje udruge na međunarodnoj i nacionalnoj razini.



Gdje? Što? Kako?

Saša Goran, jedan od članova udruge, objasnio je kako razmjena funkcionira:

“Razmjena funkcionira na principu reciprociteta – koliko praksi u Hrvatskoj nađemo, toliko ćemo dobiti praksi u inozemstvu. Uglavnom počne tako da mi zovemo potencijalne ili sigurne poslodavceiI pitamo jesu li zainteresirani za suradnju. Taj period traje dva, tri mjeseca. Nakon toga, s tim upitnicima idemo na međunarodnu razmjenu. Ove godine održava se u Belfastu, a lokacija se mijenja iz godine u godinu. Svaka država ima svoj stol na toj razmjeni i mi im prilazimo te ih pitamo žele li razmjenu s nama. Slijedi razmjena na nacionalnoj razini. Mi imamo 4 lokalna odbora, to su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Koliko je koji odbor našao praksi, toliko ih se razmjeni i onda se bore tko će dobiti bolju praksu. Studente uglavnom šaljemo van u 5. mjesecu, a u tom periodu nama dolaze strani studenti. Uglavnom ih najviše dođe ljeti jer tad imaju najviše slobodnog vremena.”

Dobra stvar je i to što udruga osigurava smještaj za strane studente, vodi ih na policijsku postaju te se pobrine za sve njihove potrepštine. Također, obaveza je poslodavaca osigurati im mentora te redovito plaćati praksu. Tako se godišnje u lokalnom odboru u Zagrebu izvrši od 50 do 70 razmjena.

Tko može postati član udruge?

“Bilo tko može postati član. Uvjeti su da bude jednostavno aktivan. Tko god se prijavi, postane prvo pripravnik. Ako se nakon 3 mjeseca pokaže aktivnim, dolazi na sastanke i slično, može biti proglašen članom”, kaže Saša.

Saša, Ana Maria i Dejan


Dejan Sejdić jedan je od članova IAESTE-a koji je bio na praksi. Evo što je rekao u videu:



Članstvom u udruzi dobije se iskustvo, ali i poznanstva. Također, praksa pomaže da studenti upoznaju druge kulture i nauče nešto o njima. Stoga, svi zainteresirani studenti javite se u sjedište udruge na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te postanite članom. :)

2 komentara:

Unknown on 3. siječnja 2013. u 14:01 kaže...

Potpuno podržavam ovakve udruge. Vrijeme studiranja je najbolje vrijeme za otkrivanje novih stvari i putovanja. Imam prijateljicu koja volontira u AIESEC-u http://aieseczagreb.hr/ i znam kakva su njezina iskustva tamo. Imaju odlične projekte koji sutudentima otvaraju mnoštvo mogućnosti za rad u inozemstvu uz studij :)

Unknown on 12. siječnja 2013. u 02:54 kaže...

Odlična akcija i vrijedna Udruga.
Ovakvih bi stvari trebalo biti više i za njih bi se i više trebalo znati budući da Erasmus (http://www.educentar.net/HR/Articles/Details/10016/ERASMUS-program-razmjene-studenata/) razmjene i stjecanje novih znanja nisu ono jedino što se nudi, no nažalost svi prvo pomahnitalo trče za time jer su njima ponajviše upoznati.
Treba istraživati, širiti horizonte i tražiti i kopati gdje možeš naučiti još ponešto.

Objavi komentar

 

DJ's online world Copyright © 2012