četvrtak, 27. prosinca 2012.

Ivan Novak predstavio svoju izložbu "Venere"


Ovoga je četvrtka u Radićevoj 37 predstavljena izložba Ivana Novaka “Venere”, a na predstavljanju izložbe mladog umjetnika zapjevala je i klapa iz Siska, čiji je Novak član.


Uvijek ste htjeli znati crtati, ali vaš je čovjek izgledao kao jedna velika kružnica s dvije točkice, koje predstavljaju oči? Ooo, znam kako vam je. ;) I sama sam oduvijek žalila što ne posjedujem dar za crtanje. No, zato se uvijek mogu otići diviti tuđim radovima. Pa sam tako danas posjetila izložbu mladog umjetnika Ivana Novaka. Na otvorenju, Novak je zapjevao sa svojom klapom.


Mladi umjetnik i njegove "Venere"
Ivan Novak završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti te je njegov interes istraživanje materijala. Tako je počeo izrađivati reljefe. Najviše ga zanima cigla, orahovina i pozlata. Jedini motiv u svakoj njegovoj varijaciji je ženski akt, odnosno Venera po kojoj je cijela izložba i dobila ime.  
Izložba kroz 20 skulptura nagog ženskog tijela govori o bezvremenosti i neprolaznosti ljepote ženskog tijela te snazi kulta plodnosti u kojem dominira upravo Venera.U svakoj je cigli napravljeno uleknuće dubine 2,5 cm u kojemu je položen drveni reljef. Na cigli oko oblika Venere nanesena je pozlata širine 1 cm. Daske su sušene oko 15 godina, a sama cigla je stara oko 2000 godina. Ivan Novak htio je napraviti modern djelo s prizvukom starih vremena. U cjelini rad čine tri elementa: cigla, drvo i zlato. Svaka cigla nosi neki osobni utisak. Njezin današnji izgled uvjetovan je posredstvom prirode, a ne ljudskim umjetnim djelovanjem.


Autor izložbe navodi kako svi materijali imaju simbolično značenje. Tako cigla ima poveznicu sa zemljom i vjerovanjem o ljudskom postanku iz zemaljskog praha. Orahovina je izabrana iz razloga što kroz narodna vjerovanja te grčku mitologiju odgovara samoj ideji ženskoga principa. Zlato je odabrano jer su kroz povijest ljudskih vjera figure ideala i božanstava bivale optočene u zlato ili su njime bile ukrašavane.

Enes Quien je u svom predstavljanju Ivana Novaka i njegove izložbe rekao: “Nagost je uvijek uzbudljiv likovni motiv, kojemu se umjetnici rado vraćaju. Golo je ljudsko tijelo, bolje reći, žensko tijelo, nepresušan izvor oblika, odnosno estetski i duhovni izazov na čijem se senzualnom vrelu napajaju od rane renesanse do danas. Ljudsko tijelo nikada ne izlazi iz mode, zauvijek je inspirativno i uzbudljivo, ono je veza s iskonom u nama, naše polazište i konačište.”

Žensko tijelo na njegov način
Danas smo više nego ikada izloženi nagim ženskim tijelima na svakom koraku. Ono je komercijalizirano do granica neukusa i jeftine vulgarnosti. Tijelo postaje samo puki izraz, bez sadržaja.
No, aktovi Ivana Novaka jesu zagonetke kojima treba vratiti autentičnost i tajnovitost. On obnavlja žensko tijelo i revitalizira njegovu važnost te mu želi udahnuti zaboravljenu jednostavnost ljepote.

Svoje varijacije aktova Novak uvijek izvodi na način da fokus bude tijelo u gro planu, a ekstremiteti i glava ispadaju iz okvira. On na svoj način interpretira svoje vlastito viđenje ženskoga tijela.
Quien u svom predstavljanju autora naglašava: “Onaj tko zna nacrtati ljudsko lice i ljudsko tijelo, akt, dokazuje da zna crtati, jer su ljudsko lice i ljudsko tijelo temeljne, ali i najteže forme crtačkoga umijeća, u kojima se ogleda znanje, oko, sigurna ruka i vještina. U Novakovim aktovima prepoznaje se crtačko umijeće.”



Izložba je otvorena do 11. siječnja 2013. pa ako vas ova tematika zanima – trk u Radićevu! J

7 komentara:

Antonija on 27. prosinca 2012. u 23:21 kaže...

Odličan mi je ovaj citat Quienov. Iako su meni u kategoriji ženskih aktova bolji oni pravi kipovi i skulpture, i ovo je dosta zanimljivo. U svakom slučaju, kreativnost i originalnost uvijek pohvaljujem, pogotovo kad je još u pitanju ovakva vještina stvaranja- ni ja nisam vična tomu. ;)

Vladimir on 28. prosinca 2012. u 01:09 kaže...

Koliko je karta?

Maya on 28. prosinca 2012. u 01:12 kaže...

Zanimljivo! Nisam se susrela s ovakvom umjetnošću dosada ali ne u najmanju ruku neobično i zanimljivo. :)Venera iz različitih kuteva. :D Sviđa mi se obrada ovih elemenata!

Unknown on 28. prosinca 2012. u 14:31 kaže...

Ulaz bi trebao biti besplatan, barem nisam nigdje vidjela da prodaju ulaznice. :D

Anonimno kaže...

Interesting. :D
Sviđa mi se kombinacija ta tri materijala. I slažem se s tim da je nago žensko tijelo previše iskomercijalizirano, svi ti plakati za donje rublje pomalo vulgarno ističu ženske atribute.
Ovom izložbom žensko se tijelo ne gleda s požudom, već kroz taj umjetnički okvir pa vjerujem da posjetitelja neće nedostajati. :)

Anonimno kaže...

Jako mi se sviđa izložba. Pogotovo izbori materijala i opisi kako se oni povezuju. također jako je dobro što je izložba besplatna pa će sigurno privući puno ljudi. Postoji trenutno u gradu više neobičnih izložba, jednu od njih možeš pronaći i ovdje http://bit.ly/13dmCOj

Unknown on 9. siječnja 2013. u 23:28 kaže...

Meni se uopće ne sviđa izložba, ali nisam umejtnik pa se u to ni ne razumijem kako treba. Al tko voli nek izvoli. Inače Ivan Novak prema postu zvuči kao zanimljiva i kreativna osoba. Dobro mu ide ovo istraživanje materijala, sigurno će koji put naći neki spoj koji će i mene privući.

Objavi komentar

 

DJ's online world Copyright © 2012