nedjelja, 11. studenoga 2012.

FPZG: 50 mu je godina tek!

Ovaj tjedan Fakultet političkih znanosti u Zagrebu proslavio je svoj 50. rođendan. Tom prilikom na fakultetu su održane brojne konferencije, predavanja, a najznačajni medijski događaj tjedna bilo je pokretanje Televizije Student.


Fakultet političkih znanosti samo je 3 godine stariji od mog tate. :) No i on ima važno mjesto u mom životu stoga zaslužuje da njegov rođendan proslavimo i ovdje. 
Sedmodnevno obilježavanje obljetnice fakulteta započelo je u ponedjeljak, 5.11.2012., međunarodnom konferencijom "Republikanizam i liberalizam- freres-ennemis modernoga političkog mišljenja". Također, u sklopu te konferencije FPZG obilježio je i 300. obljetnicu rođenja francuskog književnika Jeana-Jacquesa Rousseaua.


Program sjednice za utorak

Suvremeni trendovi u novinarstvu i nisu baš lijepi trendovi...


U utorak, 6.11.2012., održana je medijska konferencija "Suvremeni trendovi u novinarstvu". Bio je to međunarodni skup o razvoju novinarstva u Hrvatskoj i njegovoj prilagodbi na digitalne medije. Konferenciju je otvorila voditeljica odsjeka za novinarstvo i odnose s javnošću Mirjana Grbeša. Osim nje, nastupili su i strani predavači Peter Dalghren, komunikolog sa sveučilišta u Lundu, Tim Holmes sa sveučilišta u Cardiffu i Miroljub Radojković sa sveučilišta u Beogradu te mnogi domaći izlagači. 


Oni su govorili o suvremenim trendovima u hrvatskom novinarstvu te kako bi trebalo osposobiti i poboljšati medije u Hrvatskoj. Naime, posljednje istraživanje Gfk-a pokazalo je kako samo 18% građana u Hrvatskoj vjeruje medijima, a više od 200 medijskih zaposlenika izgubilo je posao u 2011. godini. 

Gordana Vilović istaknula je kako su istraživanja među studentima na studiju Novinarstva pokazala da su studenti na trećoj godini prediplomskog studija nezadovoljni samim studijem, a na zadnjoj su godini diplomskog studija "super nezadovoljni". Stoga, nešto bi korijenito trebalo promijeniti ukoliko želimo imati kvalitetno novinarstvo i kvalitetan novinarski kadar.

Zlatan Krajina, Gordana Vilović i Igor Kanižaj 




Televizija Student - televizija nove generacije

Osim konferencije, utorak je bio značajan i zbog pokretanja studentske televizije "Televizije Student".
Pokretanje te televizije i za mene ima veliko značenje jer sam i sama dio te male zajednice, koja se odlučila na tako velik korak i pokrenula nešto novo. Slogan televizije je: Pametno. Otvoreno. Znatiželjno. Upravo je to ono čime se studenti novinarstva ponose.

Početak programa emitiran je uživo s Fakulteta političkih znanosti, a okupljene su pozdravili voditeljica projekta Tena Perišin te glavni urednik Igor Mirković. Dekan fakulteta Nenad Zakošek podržao je ovaj projekt, kao i dekan Akademije dramskih umjetnosti Borna Baletić. Praćenje Televizije Student omogućio je njihov tehnološki partner IskonTV putem mobilnih aplikacija i računala. Svečanom otvorenju prisustvovali su i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ravnatelj HRT-a Goran Radman, v.d. ravnateljice HTV-a Mirjana Rakić, v.d. Glavnog urednika Dean Šoša, prorektor Bojan Baletić, Danijela Trbović, Robert Knjaz, Vojo Šiljak, prvi voditelj tv studija Darko Vizek i mnogi drugi. Atmosfera na otvorenju bila je fantastična, a vrijedni studenti mogu itekako biti zadovoljni svojim dugogodišnjim radom. Mala televizija uspješno je zakoračila u veliki svijet iz podruma Lepušićeve 6. :)

Generalna proba Televizije Student

U srijedu je prikazan dokumentarni film o 50 godina rada fakulteta, a nakon toga predstavljena je knjiga intervjua s hrvatskim politolozima i komunikolozima "Čari hrvatske politologije", autora Nevena Šantića.
U četvrtak i petak održana je konferencija pod nazivom "Europeanization and contemporary democracies", koja se bavila aktualnim problemima europske integracije i europeizacije. Također je održana i promocija knjige "Proces stvaranja javnih politika" profesora Michaela Hilla.

A kako cijeli tjedan ne bi bio prepun ozbiljnjih konferencija i predavanja, fakultet se pobrinuo da studentima pruži rođendanski party na kojem su mogli uživati uz zvukove Svadbasa, Pips Chips & Videoclips te drugih izvođača. :)

5 komentara:

Anonimno kaže...

Najviše me se dojmila izjava: "Gordana Vilović istaknula je kako su istraživanja među studentima na studiju Novinarstva pokazala da su studenti na trećoj godini prediplomskog studija nezadovoljni samim studijem, a na zadnjoj su godini diplomskog studija "super nezadovoljni". --> žalosti me činjenica da usprkos tome što su oni upoznati s našim mišljenjem, i dalje ne poduzimaju ništa da se to promijeni. :/

Unknown on 28. studenoga 2012. u 16:13 kaže...

Sumnjam da će doći do nekih drastičnih promjena sve dok studenti i dalje lijepo pune novčanik fakulteta i ne progovaraju javno o uvjetima studiranja i kvaliteti kolegija. Mislim da za većinu vrijedi- bolje da studiram nešto, kakvo god to nešto bilo, nego ništa...

tončur on 22. prosinca 2012. u 11:29 kaže...

Eh da, bilo je korisnih stvari. A ja sam opet otišla samo na party. :/ Kao i većina ljudi, taj tjedan sam percipirala više kao- 'to, nema predavanja!' nego kao neku važnu svečanu obljetnicu. Trebalo bi početi razmišljati o tome, na kraju krajeva, ta su predavanja i bila održana dijelom radi nas.

Anonimno kaže...

Ja sam također taj tjedan gledala kao super nema nastave i nisam doživljavala ta predavanja i gostovanja poznatih profesora, jer sam jednostavno bila lijena i nije mi se dalo :)

Unknown on 13. siječnja 2013. u 16:00 kaže...

Televizija student-mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo? Nadam se. Kao i Inesina mala revolucija, na koju smo svi ponosni! :)

Šteta što se Vilovićeva slabo čuje, sigurno govori pametno, žena ima taj običaj!

SAd sam u trenu razmislila o vremenu provedenom na FPZG-u, mi smo sebi njega učinili dosta zanimljivim, bez obzira na sve nedaće koje je fakultet donio, a bilo ih je... meni će ostati isključivo u lijepo sjećanju, prije svega zbog divnih ljudi koje sam upoznala!! :)

Objavi komentar

 

DJ's online world Copyright © 2012