nedjelja, 30. prosinca 2012.

Karim Rashid: Ideologija ljepote u MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održava se izložba "Ideologija ljepote" svjetski poznatog dizajnera Karima Rashida. Izložbu možete posjetiti do 1.1.2013., a s kupljenom ulaznicom svi posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri "S Karimom Rashidom u budućnost".


 Još su vam ostala samo dva dana da posjetite izložbu “Ideologija ljepote” svjetski poznatog dizajnera Karima Rashida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Ako imate viška slobodnog vremena, svakako ju posjetite te uživajte u sofama, stolovima, naslonjačima vedrih boja te oblog dizajna.




Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti proizašla je iz Rashidova posjeta tom muzeju prije dvije godine. Tada ga je oduševila zgrada arhitekta Igora Franjića te je izrazio želju da jednom u toj zgradi ima svoju izložbu. Ove godine ta mu se želja ostvarila!

Ideologija ljepote
U svojoj je izložbi Karim Rashid spojio umjetnost i dizajn te se oni prožimaju, ali istodobno su i dosta različiti. No, sve u svemu Rashid je uspio dočarati dijalog između umjetnosti i dizajna te nam otvara prostor za komunikaciju o viđenome.

Na izložbi možete vidjeti brojne poznate dizajnerske komade poput “Loveseat”, “Vertex chair”, ”Pleasurescape” Modular Seating Landscape, “Ego vase”, “Krysalis Sofa” i mnoge druge.


Na sva tri kata MSU-a izloženi su dizajnerski objekti, a multimedijski je predstavljen cjelokupan Rashidov opus. Tako na svakom katu možete vidjeti njegove video izjave u kojima govori o sebi, umjetnosti, dizajnu te razlozima zašto je baš svoju izložbu odlučio održati u Zagrebu.



Legenda dizajna
Karim Rashid iza sebe ima više od 3500 realiziranih dizajna te je dobitnik preko 300 nagrada. Radi u 47 zemalja svijeta, stoga ga se može zvati legendom dizajna. Njegov rad karakteriziraju organski oblici, lakirane površine i jarke boje te mu je cilj obogatiti prostor svakom čovjeku.



 “S Karimom Rashidom u budućnost”
Rashidovi objekti izloženi su u sklopu stalnog postava MSU-a “Zbirke u pokretu”, a s kupljenom ulaznicom svi posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri “S Karimom Rashidom u budućnost”. 31.12.2012. možda baš vi budete sretni dobitnik ukoliko posjetite izložbu. ;)

6 komentara:

Anonimno kaže...

Ah, nažalost nisam više u Zg. Najbolja mi je ova vaza, baš je psihodelična, dobro bi nam se uklopila u sobu :)

Anonimno kaže...

Meni je najbolji bicikl! hehe :D

Šalu na stranu, sviđa mi se njegov dizajn. Pošto baš nisam dizajnerski znalac, vjerujem tvojim riječima da je Rashid "faca" u svijetu dizajna interijera pa mi je veoma drago čuti da je netko kao on posebno tražio da izložbu održi u Zagrebu.

Anonimno kaže...

Baš mi je žao što sam posjet ovoj izložbi uvijek ostavljala za neki "drugi dan", a sad je već završila. :( Ali je bar netko bio vrijedan i napisao nešto o ovome. :)
Volim takav "netipičan" stil dizajniranja koji odstupa od klasičnih oblika, kako Rashidov, tako i njemu sličnih dizajnera. Ako ti se svidio njegov namještaj, svakako pogledaj i ovo: http://furnituredesign24.com/mark-newson/chair-by-mark-newson_d643m63.aspx :D Dizajner Marc Newson nešto je manje poznat od Karima Rashida, ali imaju zaista sličan, zanimljiv i "šaren" smisao za dizajn.
Nadam se da u Zagrebu biti još takvih izložbi :)

Unknown on 5. siječnja 2013. u 14:02 kaže...

Hvala na preporuci, Irena! :)

Unknown on 9. siječnja 2013. u 23:24 kaže...

Nije da se kužim u dizajn, ali ovaj Rashid je zaista zanimljivo radi. Odmah zamišljam ovu sofu u mom stanu, baš mi se uklopila u ormare i stolce iz prvog svjetskog rata. :-D

Anonimno kaže...

Mislim da bi svatko od nas barem jednom trebao posjetiti MSU... Nažalost ova izložba je prošla, ali uvijek postoji nešto što se može vidjeti.. Idealna prilika za to je ovogodišnja Noć muzeja, a tu je i program iz MSU-a (http://www.msu.hr/#/hr/19803/.. Ako nam to ne paše, a inače su nam ulaznice preskupe, uvijek ostaje svaka prva srijeda u mjesecu kada je ulaz besplatan (http://www.msu.hr/#/hr/info/)

Objavi komentar

 

DJ's online world Copyright © 2012